Türkiye Kosova İlişkileri




Türkiye Kosova İlişkileri


www.avrupaparsiyel.com                           info@avrupaparsiyel.com


İkili Siyasi İlişkiler Türkiye-Kosova ilişkileri, ortak tarihi geçmiş ve dostluk bağları temelinde mükemmel düzeyde seyretmektedir. Türkiye, 17 Şubat 2008 tarihinde bağımsızlığına kavuşan Kosova Cumhuriyeti’ni, 18 Şubat 2008 tarihinde tanımıştır. 1999’da faaliyete geçmiş olan Priştine’deki Eşgüdüm Büromuz, bağımsızlık ilanından sonra Büyükelçilik düzeyine yükseltilmiştir. Kosova Türk Toplumu’nun yoğun olarak yaşadığı Prizren’de muvazzaf Başkonsolosluğumuz da 1 Eylül 2015 tarihi itibariyle faaliyete geçmiş olup, Türkiye bu suretle Kosova’da Başkonsolosluk açan ilk ülke olmuştur. 

Ülkemiz, Kosova’nın istikrarına, toprak bütünlüğüne, kalkınmasına, Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapılarıyla bütünleşmesine, ayrıca bölgesinde dostane ve yapıcı komşuluk ilişkileri tesis etmesine önem atfetmektedir. 

Kosova Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Hashim Thaçi, 18-21 Şubat 2015 tarihlerinde ülkemize resmi ziyarette bulunmuştur. Thaçi, ziyaret kapsamında Sayın Bakanımızla başbaşa ve heyetler arası görüşmelerde biraraya gelmiş, ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın TBMM Başkanımız ve Sayın Başbakanımız tarafından da kabul edilmiştir. Hashim Thaçi, 23-24 Nisan 2015 tarihlerinde düzenlenen Çanakkale Kara Savaşlarının Yüzüncü Yıldönümü etkinliklerine de iştirak etmiştir. Hashim Thaçi, son olarak 5 Kasım 2015 tarihinde Ankara’ya bir çalışma ziyaretinde bulunmuştur. 

Kosova Türk Toplumu 
1-15 Nisan 2011 tarihlerinde düzenlenen nüfus sayımlarının resmi sonuçlarına göre, Kosova’da nüfusun yüzde 1,08'ini oluşturan Türklerin toplam sayısı 18.738'dir. Türkçe bilen Kosovalıların sayısının ise 300.000 olduğu tahmin edilmektedir. Türkçe, Kosova Anayasası’na uygun olarak, Kosova’daki Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı belediyelerde resmi olarak kullanılabilmektedir. 

Kosova Türk toplumu, halihazırda Meclis’te 1 Bakan ve 2 milletvekiliyle temsil edilmektedir. Kosova Türk Demokratik Partisi (KDTP) Genel Başkanı Mahir Yağcılar Kamu Yönetimi Bakanı olarak görev yapmaktadır. Soydaş milletvekilleri ise Müferra Şinik ve Fikrim Damka da Kosova Türk toplumunun Meclis’teki temsilcileridir. 

İkili Ekonomik İlişkiler 

1.İkili Ticaret 

Kosova’yla karşılıklı ticaret hacmimiz 2013 ve 2014 yıllarında 289 milyon ABD Doları olarak kaydedilmiş, bu rakam 2015 yılında 248 milyon 750 bin Dolara gerilemiştir. Bahsekonu meblağın ağırlıklı bölümünü ülkemizin Kosova’ya ihracatı teşkil etmektedir. Ticaret hacmimizdeki azalma çerçevesinde, 2013 ve 2014 yıllarında sırasıyla 279 ve 276 milyon Dolar olan Kosova’ya ihracatımız, 2015’te 240 milyon 886 bin Dolar olarak gerçekleşmiştir. 

Başlıca ihraç ürünlerimiz: tekstil ürünleri, metal ürünleri, makine ve cihazlar, plastik ve kağıt 
Başlıca ithal ürünlerimiz: tekstil elyafı ve ürünleri, metal cevherleri ve hurdaları, kauçuk 

Serbest Ticaret Anlaşması (STA), 27 Eylül 2013’te Ankara’da imzalanmıştır. Sözkonusu anlaşma, Kosova’nın imzaladığı ilk STA olmuştur. Anlaşmanın ülkemizdeki onay süreci tamamlanmış olup, yürürlüğe girmesi için Kosova tarafının onay sürecini tamamlaması beklenmektedir. 

2.Kosova’daki Türk Yatırımları 

www.ritashipping.net                                                info@ritashipping.net

Yaklaşık 500 Türk şirketi Kosova’da faaliyet göstermekte olup, bu ülkedeki toplam Türk yatırımları 340 milyon Avro değerindedir. Türkiye 2012 ve 2013 yıllarında Kosova’ya en fazla doğrudan yatırım yapan ülke olmasına rağmen, 2007-2013 yılları arasında toplamda Almanya ve İngiltere’den sonra üçüncü sıradadır. Kosova’da özellikle müteahhitlik, madencilik, bankacılık gibi alanlarda yatırım olanakları mevcuttur. Bugüne kadar Türk müteahhitlik firmalarınca üstlenilen projelerin toplam değeri ise yaklaşık 1 milyar Avro’dur. 

Ziraat Bankası Kosova Priştine Şubesi 8 Haziran 2015 tarihinde faaliyete geçmiştir.
Kaynak:mfa.gov.tr

Kosova pazarı, Kosova ya ihracat, Kosova pazar büyüklüğü, Kosova nakliye, Kosova taşımacılık, Kosova parsiyel nakliye, Kosova ya yatırım

Yorumlar

Popüler Yayınlar