Kosova Hakkında Genel Bilgiler


Kosova  Ülkesi 

www.avrupaparsiyel.com                                       www.ritashipping.net
info@avrupaparsiyel.com                                      info@ritashipping.net

Kosova Coğrafi Konum

Kosova 10.908 km2’lik alana sahip bir ülkedir. Güneydoğu Avrupa’da yer alan ülkenin komşuları olan Makedonya güneyinde, Sırbistan kuzey ve doğusunda, Karadağ kuzeybatısında ve Arnavutluk güneybatısında yer almaktadır. Ülkenin komşuları ile sınır uzunluğu toplam 702 km.’dir. Ülkenin Arnavutluk ile 112 km., Makedonya ile 159 km., Karadağ ile 79 km. ve Sırbistan ile 352 km. uzunluğunda sınırı bulunmaktadır.
Kosova topraklarının çok büyük bir kısmını dağlık arazi ve engebeli coğrafi yapılar oluşturmaktadır. Nehir yataklarının beslediği havzalar deniz seviyesinden ortalama 400 ile 700 metre arasında değişen yüksekliklerde bulunmaktadır. Ülkenin yüksek dağlarının yükseltileri ise 2.000 ile 2.500 metre arasında değişmektedir. Kosova’nın Makedonya sınırı boyunca Şar Dağları, güneybatısında Arnavutluk sınırlarındaki Alpler ve kuzeyinde ise Kopaonik Dağları uzanmaktadır. Ceraviça zirvesi 2.656 metre yüksekliği ile ülkenin en büyük yükseltisini oluşturmaktadır. Kosova’nın en alçak noktası ise 297 metre yüksekliği ile Arnavutluk sınırında yer alan Beli Drim tepesidir.

Kosova Siyasi ve İdari Yapısı
Kosova, Birleşmiş Milletler’in 9 yıllık geçiş yönetiminden sonra 2008’de bağımsızlığını ilan etmiştir. Kosova parlamenter demokrasi ve çok partili sisteme sahiptir. Kosova Meclisi 3 yıl süreyle seçilen 120 üyeden oluşmaktadır. Bunlardan 10’u Kosovalı Sırplar, 10’u Sırp olmayan azınlıklar için rezerve edilmiştir. Meclis, başkanı ve başbakanı atamaktadır. Başkan 3 yıllık süre için seçilmekte ve herhangi bir zamanda tekrar seçilebilmektedir.  Bağımsızlık sonrasında Kosova’yı ilk tanıyan ülke Kosta Rika olmuştur. Sonrasında ülkeyi A.B.D., Türkiye, Arnavutluk, İngiltere, Afganistan, Japonya ve Hırvatistan tanımıştır. Ülkenin tanınma süreci artarak devam etmektedir.
Kosova idari bakımdan 30 yerel idareye (belediye) ayrılmıştır. Ayrıca Kosova Hükümeti, Birleşmiş Milletler Özel Elçisi Martti Ahtisaari’nin vekaletine bağlı olarak merkezileştirme süreci kapsamında 8 ayrı ek yerel yönetimin kurulduğunu açıklamıştır. Bu yerel yönetimlerden bazılarının sınırları ise nihai onayın hükümet tarafından verilmesini beklemektedir.

Kosova Doğal Kaynaklar ve Çevresi

Kosova’da elektrik üretiminin büyük bölümü Kosova A ve Kosova B adlı iki ayrı termik elektrik üretim santrali tarafından gerçekleştirilmektedir. Ülkenin zengin kömür yataklarına sahip olması üretimin çok büyük bir kısmının linyit kullanılarak (%97) gerçekleştirilmesini sağlamıştır. İki santralin elektrik üretim kapasitesi yıllık toplam 1513 MW’dir. Kosova Enerji Kurumu’nun hazırladığı proje kapsamında bir diğer enerji santrali olacak olan Kosova C’nin yapımı için ise çalışmalar sürdürülmektedir. Gazivode’de yer alan 35 MW elektrik üretme kapasiteli hidro elektrik santrali ve ülkenin çeşitli yerlerinde kurulu birkaç küçük hidro elektrik santrali ise üretime küçük katkılar yapmaktadır. Bununla birlikte Kosova elektrik ihtiyacının büyük çoğunluğunu kendi üretimi ile karşılayamamaktadır. 2006 yılında Kosova’da 846 milyon KWh dolayında üretim gerçekleşirken, aynı yılda toplam 4,3 milyar KWh tüketim ortaya çıkmıştır.
Kosova ihtiyacı olan petrol ve petrol ürünlerini tamamen ithal etmektedir. Komşu ülkeleri olan Sırbistan ve Arnavutluk Kosova’ya petrol ve petrol ürünleri ihraç eden iki önemli ülkedir. Petrol ve petrol ürünleri ülkeye boru hattı ile değil, kara yolu ile taşınmaktadır. Ülkenin içerisinde 7 önemli ticaret noktası bulunmakta ve ithalatın tamamı bu noktalardan geçişte kontrol edilmektedir. Kosova’da doğal gaz kullanımına yönelik alt yapı henüz oluşturulmamıştır. Son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde Kosova’ya doğal gaz sağlanması ve kullanımına yönelik projeler ortaya çıkmıştır.
Kosova’nın coğrafi yapısı çoğunlukla dağlık ve dik yamaçlı arazilerden oluşmaktadır. Ayrıca, akarsuların oluşturduğu havzalar da yoğundur. Ekilebilir arazinin yoğun olduğu bölümlerde üretilen önemli tarım ürünleri buğday, mısır, patates, baharatlık biber ve meyvedir.

Kosova Nüfus ve İşgücü Yapısı

Yakın tarihinde yaşanan olaylar nedeniyle Kosova’da; 1981 yılından beri sayım yapılmamış, nüfus kayıt sistemi güncellenmemiştir. Bu itibarla; genel olarak nüfus ve nüfusa ilişkin konularda güvenilir rakam vermek olanak dahilinde değildir. Nüfusa ve işgücüne ilişkin oranlar; Kosova İstatistik Kurumu’nun örnekleme yöntemiyle yaptığı anketlerden oluşmaktadır. 2009 yılında yapılan araştırma anketi; 400 bölgeyi, 3857 hane halkını ve 22.520 kişiyi kapsamaktadır.
Kosova İstatistik Kurumu’nun yayımladığı 2014 yılı verilerine göre Kosova ikametli kayıtlı nüfus; 1.804.944’tür. Son dönemde yaşanan göç olaylarından dolayı Kosova nüfusunda kısmen bir azalma olmuştur. 15-29 yaş aralığı genç nüfus oranı % 27,5’tir.  (kaynak ;ekonomi.gov.tr)


Yorumlar

Popüler Yayınlar